Posebni popusti za naročnike novic. Prijavi se >>

Do BREZPLAČNE DOSTAVE vam manjka še 49,00  (velja za predračun, kartice, PayPal)!

Zadnje novice

Kaj se je zgodilo z Angeliko?

Kaj se je zgodilo z Angeliko? »Lady, zbudite se! Lord vas že nestrpno čaka«, se je spletična nemirno prestopala po sobi in odgrinjala iz oken dolge žametne vinsko rdeče zavese, da so nežni snopi sramežljivega
Preberi več »

Razglednice … jih še pošiljate?

Razglednice Cerkniškega jezera in Rakovega Škocjana Mogoče se vam vprašanje iz naslova zdi povsem brezpredmetno, saj imamo danes pač pametne telefone in preostale naprave, s katerih je veliko hitreje in bolj priročno poslati kratek sms,
Preberi več »

Na rajžo bom šel

Kako ti izlet spodbudi domišljijo? Jesen nam je postregla z obilico čudovitih sončnih dni, ki smo jih lahko izkoristili za pohajanje. Včasih res ni treba, da se podajamo k sosedom, ko pa imamo doma toliko
Preberi več »

Lestvica domačih najboljših

»Nadležno morsejevsko piskanje starinske Braunove budilke je prestrelilo ušesa Petra Čuka in njegove soproge Eme ter ju nasilno iztirilo iz površinskega spanca, za katerim trpi nemalokateri pripadnik tretjega življenjskega obdobja.« Tole ni še en prevod
Preberi več »

Malo drugačna Jesenska pripoved

16. septembra, 2022

Malo drugačna Jesenska pripoved

Kot jesen štejemo del leta med poletjem in zimo ali z astronomsko natančnostjo dobo od jesenskega enakonočja do zimskega sončnega obrata. Jesen nam prinese jesensko vreme, ki si ga največ ljudi predstavlja kot v sive pajčevine odeto in vlažno. A jesen je vse prej kot to.

Za ljubitelje oranžne barve je to najlepši čas. Ko je še dovolj toplo, da se samo v jopici sprehodiš po pisanem drevoredu, ki svojo zeleno spreminja v rumene, oranžne in omamno rdeče odtenke.

Pa kasneje, v pozni jeseni, ko listje odpade in tako lepo zašumi pod nogami. Če te nihče ne gleda, je vredno zaplesati, zašumeti in se skoraj do kolen zakopati v sveže odpadlo listje. Tako se prikrade v srce spet malo otroške radoživosti.

Jesen je čas obilja, ko vsaj enkrat na teden zadiši po jabolčnem zavitku. Sadje se nam nasmiha iz vej in se odeva v svoje prave barve. Iz kuhinje se ves čas mešajo vonji po sladko-kislem, enkrat po marmeladi, drugič po vloženi rdeči pesi. Shrambe se polnijo, da bo vse nared pred zimo.

Ko greš na sprehod po mestu te premamijo vonjave pečenega kostanja in koruze. Za sprehode je to res idealen čas. In če zaviješ na gozdno stezo, te na kakšni jasi kuka skupina rdeče-belih mušnic, pravih lepotic.

Barve, vonjave in toplo sonce je tisto, za kar se jeseni veselimo. Zato je jesen tudi navdih. Navdih za pisanje in ustvarjanje.


Se še spomnite čudovitega filma, v katerem je igral Brad Pitt, takrat še v mladih letih? Jesenska pripoved. Lepa, čutna zgodba, ki jo piše življenje. Ko ljubezen ne izbira, ampak vseeno nosi posledice odločitev. V teh dneh, si film lahko ogledate na AMC.

Ja, jesen in ljubezen sta popoln navdih. Tudi Cvetje v jeseni je čudovita ljubezenska zgodba, ki jo vsi dobro poznamo. Če nismo brali Tavčarjeve knjige, pa smo zagotovo ogledali film.

Jesen še vedno daje navdih za veliko zgodb. Ena od njih je dobitnica Pulitzerjeve nagrade Olive Kitteridge, ki jo je napisala Elizabeth Strout. Zgodba o upokojeni učiteljici, ki se sooča z jesenjo svojega življenja. Po zgodbi je HBO posnel z emmyjem nagrajeno serijo, odlično za ogled v jesenskih dneh. Elizabeth Strout nas bo s knjigo Ponovno Olive (izide kmalu) zajedljivo opomnila, da je življenje zaradi empatije, te nujne zahteve za ljubezen, nekoliko manj nesrečno.

Olive Kitteridge

Prijava na E-novice

Želim prejemati e-novice o novostih, akcijah, popustih, anketah in podobnih marketinških dejavnostih.