Posebni popusti za naročnike novic. Prijavi se >>

Do BREZPLAČNE DOSTAVE vam manjka še 49,00  (velja za predračun, kartice, PayPal)!

Čestitka

4,00  + DDV

Počisti
Vnesite vaše sporočilo
-
+

POMEMBNO OBVESTILO! Prednaročniška cena velja le do izida, ki je predviden za ! Po oddanem naročilu boste na e-mail prejeli predračun, ki mora biti poravnan do v kolikor si želite knjigo zagotoviti po prednaročniški ceni! Knjige, ki so kupljene skupaj s prednaročilom odpošljemo ko knjiga iz prednaročila izide. Če bi želeli ostale knjige, ki so že izšle dobiti prej, oddajte dve ločeni naročili.

Knjiga je najlepše darilo. Pošlji jo svojemu prijatelju, sodelavki, starim staršem, poslovnemu partnerju … in ji priloži voščilo, ki ga sestaviš sam, mi pa ga lično oblikujemo in pošljemo za vas.

Nekaj koristnih napotkov za (predvsem pravopisno in slovnično) popolna voščila.

Voščimo ali čestitamo?

Čeprav imata na prvi pogled glagola čestitati in voščiti podobno pomensko polje (izražamo dobre želje in misli), obstaja med njima precejšnja razlika.

  • Čestitati pomeni izraziti komu veselje nad pomembnim dogodkom, uspehom. Čestitamo torej takrat, kadar ima oseba za določeno dejanje, uspeh, podvig zasluge (za diplomo, zmago, ob dnevu žena, ob pomembni življenjski prelomnici ali dogodku …).
  • Voščiti pomeni izraziti komu dobre želje ob prazniku – za rojstni dan, god, praznike (velikonočni, božično-novoletni …).

Ob božično-novoletnih praznikih pišemo voščilnice, v katerih v obliki voščila izrazimo dobre želje.

Pri vsebini pazite na:

  • pravilen zapis kraja in datuma – nestično (npr. Velenje, 1. 3. 2021),
  • slovnična in pravopisna pravila (vejice, pike in velike začetnice – zlasti pri rabi zaimka VAM, ki v zasebnih voščilih izraža kolektivnost in se zato piše z malo začetnico),
  • podpis (iz podpisa naj bo jasno razvidno, kdo je tvorec).

Imena praznikov – velika ali mala začetnica?

Slovenski pravopis (2001) narekuje, da se vsi prazniki v slovenskem jeziku pišejo z malo začetnico (novo leto, dan državnosti, sveti trije kralji), razen če je njihova sestavina lastno ime (Prešernov dan, Martinova sobota, Marijino vnebovzetje). Tudi prazniki, kot so silvestrovo, martinovo, gregorjevo, valentinovo, se pišejo z malo začetnico. Gre za samostalnike, tvorjene iz pridevnikov, ki se končujejo na -ov.

božič ali Božič?

V zadnjem času pa lahko v voščilih zasledimo pisanje nekaterih praznikov z veliko začetnico, čeprav pravopis temu nasprotuje – božič : Božič. Je to napačno?

Strogo gledano ne. Če kot tvorci voščila čutimo do praznikov, skupnosti, predmetov, duhovnih bitij posebno globoko spoštovanje in naklonjen odnos, jih lahko zapišemo z veliko začetnico, drži pa, da se v rabi veliko pogosteje pojavlja zapis z malo začetnico.

Božično-novoletni prazniki

Ena pogostejših besedotvornih napak, ki je povezana s pisanjem voščil, je zagotovo zloženka božično-novoletni (prazniki, dnevi).

Gre za priredno zloženko, katere prva sestavina ni okrnjena in obe sestavini sta v pomensko enakovrednem razmerju, kar zaznamuje vezaj (in). Priredne zloženke, pisane z vezajem, pišemo stično, torej: božično-novoletni in ne božičnonovoletni.

VIr: www.leemeta.si

Sorodni zdelki

Dostava

Večina knjig je na zalogi, zato bodo dostavljene v najkrajšem možnem času.

Varno nakupovanje

Omogočamo varno nakupovanje s kreditnimi karticami in sistemom PayPal.

Želim prejemati novice o novostih, popustih in podobnih marketinških dejavnostih.

Prijava na E-novice

Želim prejemati e-novice o novostih, akcijah, popustih, anketah in podobnih marketinških dejavnostih.