Posebni popusti za naročnike novic. Prijavi se >>

Do BREZPLAČNE DOSTAVE vam manjka še 49,00  (velja za predračun, kartice, PayPal)!

Tetovator iz Auschwitza

9,49  + DDV

Prihranek: 0,50 
(-5 %)
-
+

POMEMBNO OBVESTILO! Prednaročniška cena velja do oz. do izida. Po oddanem naročilu boste na vaš elektronski naslov prejeli predračun, ki mora biti poravnan do . Knjige, ki so kupljene skupaj s prednaročilom odpošljemo ko knjiga iz prednaročila izide. Če bi želeli ostale knjige, ki so že izšle dobiti prej, oddajte dve ločeni naročili.

Avtor
Heather Maorris
Format (cm)
12,5 × 19
Število strani
264
Vezava
mehka

Največja dejanja humanosti v najgrozljivejših okoliščinah. Tetovator iz Auschwitza temelji na ganljivi resnični zgodbi Laleta in Gite Sokolov, dveh slovaških Judov, ki sta preživela Auschwitz-Birkenau in si nazadnje ustvarila dom v Avstraliji.

Ludwig “Lale” Eisenberg je bil pripeljan v Auschwitz, kjer je postal zapornik 32407. V taborišču mu je bila dodeljena služba, v kateri je za preživetje tetoviral zapornike – dobesedno je praskal številke na roke svojih sotrpinov z neizbrisljivim črnilom in tako ustvaril to, kar je postalo eden najmočnejših simbolov holokavsta. Lale je tisto majhno svobodo gibanja, ki jo je imel zaradi svojega položaja, izkoristil za to, da je dragulje in denar, ki so jih pobrali od umorjenih Judov zamenjal za hrano, s katero je druge obdržal pri življenju. Če si bil pri takem početju ujet, je bila kazen smrt. Mnogi so preživeli po njegovi zaslugi.

Ko je bil na vrsti zapornik 34902, se je Laletovo življenje spremenilo za vedno. V vrsti za tetoviranje je čakala prestrašena mladenka, ki mu je takoj ukradla srce … Za Laleta, tega gizdalina, je bila ljubezen na prvi pogled in odločil se je, ne le da bo preživel on sam, pač pa bo poskrbel, da bo preživela tudi Gita. Začel je skbeti zanjo in kljub okoliščinam v kampu, se je njuno razmerje razcvetelo.

Leta 1945 je bila Gita izbrana, da zapusti kamp, ki so ga nacisti začeli prazniti, da bi razpršili zapornike, preden je bil tabor osvobojen. Lale se je vrnil v svoj rodni kraj Krompachy na Češkoslovaškem. Nikoli ni pozabil Gite in več tednov je posedal na železniški postaji v Bratislavi. To je bila točka, mimo katere so preživeli taboriščniki potovali na poti domov. In nekega dne jo je našel.

Od takrat naprej se nista nikoli ločila, zapustila sta Evropo in se preselila v Avstralijo. Nista več na tej zemlji, ampak skupaj v nebesih in njuna zgodba bo živela večno.

Knjiga je nepozabna predvsem zaradi Laletove volje do življenja. Vedel je, kaj čaka tako njega kot njegove tovariše, kljub temu pa je bil odločen, da ne bo klonil pred nehumanostjo v taborišču, pač pa je ohranil dostojanstvo in integriteto, in kolikor dolgo je bilo mogoče, je življenje užival v polni meri. Čeprav je njegova zgodba grozljiva, je hkrati zgodba o upanju in pogumu. Poleg tega je – kar je najneverjetneje – zgodba o ljubezni.


Recenzija Bukla: Aprila 1942 je Lale, pri rosnih 26 letih, stopil iz vagona in v gneči vkorakal v Auschwitz. Ob prihodu ni vedel, kaj ga čaka. Ko je slovaška vlada klonila pred Hitlerjem in so se morali vsi otroci judovskih družin javiti oblastem, se je Lale prostovoljno odpravil na pot, v upanju, da bo njegovi družini prizaneseno. A kar ga je čakalo, ni bilo delo, bila je le smrt. Kljub vsakodnevni grozi Lale ni nikoli obupal, obljubil si je, da bo Auschwitz preživel. Z iznajdljivostjo se je naredil nepogrešljivega; priskrbel si je službo kot tetovator, ki mu je, čeprav se mu je praskanje številk v roke sotrpinov gnusilo, omogočala nekaj privilegijev, med drugim sicer omejeno svobodo gibanja, ki jo je izkoristil za tihotapljenje hrane v taborišče in s tem pomagal, komurkoli je le lahko. Boj za življenje se je še dodat no zapletel, ko je spoznal Gito, ljubezen svojega življenja … Takrat si je obljubil, da bosta oba preživela in nekje daleč znova zaživela skupaj … Avtorica je tragičen in nadvse ganljiv roman napisala po resnični zgodbi Laleta Sokolova, tetovatorja iz Auschwitza, ki je bil zaradi strahu, da bi ga označili za kolaboratorja, pripravljen deliti svojo zgodbo šele po ženini smrti. Tri leta so potekali njuni pogovori, dokler ni Lale leta 2006 umrl. Knjiga je izšla šele letos, a je hipoma postala težko pričakovana uspešnica, ki je bila prevedena že v številne jezike. – Vanja Jazbec; Bukla 142


Recenzije knjige iz svetovnega portala Goodreads:

»To je knjiga, ki bi jo moral vsak prebrati. Spoznati zgodbo Laleta in Gite, zaradi njene prelepe sijoče svetlobe v času globoke teme. Upanje in moč, ki jo onadva ter ostali zaporniki vsakodnevno prikazujejo, je neverjetna. Gre za tip knjige, za katero enostavno moram povedati vsakomur, ker se mi zdi, da sem dolžna Laletu in Giti, da vsi izvejo za njuno zgodbo in da bo ta večno živela.« – Kate

»Ne vem niti, kako naj začnem pisati skladno objavo za ta roman… Zgodba mi je povsem zlomila srce, vendar me prevzema tudi popoln občutek topline in izpolnitve. Knjiga, ki si očitno ne zasluži nič drugega kot 5/5 zvezdic.« – Misstdennis

»Takoj, ko sem prebral napovednik za tole izdajo, sem čutil, da jo moram prebrati in kako vesel sem, da sem jo! Gre za fantastično branje in verjetno najboljšo knjigo, kar sem jih prebral v zadnjem času. Kar jo dela še bolj privlačno je to, da je zgodba resnična.« – Gary

SORODNI IZDELKI

-18 %

27,90  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
Kompleti -23 %

26,00  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green

25,00  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
-11 %

35,68  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green

V ISTI KATEGORIJI

Prednaročilo -20 %

29,52  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
Prednaročilo -20 %

29,52  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
Prednaročilo -20 %

13,50  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
Prednaročilo -20 %

12,76  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
Prednaročilo -20 %

13,56  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
NOVO

36,90  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
Dostava

Večina knjig je na zalogi, zato bodo dostavljene v najkrajšem možnem času.

Varno nakupovanje

Omogočamo varno nakupovanje s kreditnimi karticami in sistemom PayPal.

Želim prejemati novice o novostih, popustih in podobnih marketinških dejavnostih.

Prijava na E-novice

Želim prejemati e-novice o novostih, akcijah, popustih, anketah in podobnih marketinških dejavnostih.