Vsak teden novi popusti za naročnike novic. Prijavi se >>

Do BREZPLAČNE DOSTAVE vam manjka še 39,00  (velja za predračun, kartice, PayPal)!

Skrivne mreže narave
-5 %
Avtor
Peter Wohlleben
Format (cm)
12,5 × 20
Število strani
180
Vezava
mehka
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Skrivne mreže narave

18,91  + DDV

Prihranek: 0,99 
(-5 %)
-
+

POMEMBNO OBVESTILO! Prednaročniška cena velja do oz. do izida. Po oddanem naročilu boste na vaš elektronski naslov prejeli predračun, ki mora biti poravnan do . Knjige, ki so kupljene skupaj s prednaročilom odpošljemo ko knjiga iz prednaročila izide. Če bi želeli ostale knjige, ki so že izšle dobiti prej, oddajte dve ločeni naročili.

Avtor
Peter Wohlleben
Format (cm)
12,5 × 20
Število strani
180
Vezava
mehka

Kako drevesa naredijo oblake in deževniki krotijo divje svinje. Nadaljevanje uspešnic Skrivno življenje dreves in Skrivno življenje živali!

Narava skriva številna presenečenja: listavci vplivajo na vrtenje Zemlje, žerjavi sabotirajo špansko proizvodnjo šunke in iglavci lahko ustvarijo dež. Z avtorjem uspešnic o naravi Petrom Wohllebnom se potopimo v osupljivi svet, poln čudovitih prepletov med rastlinami in živalmi: kako vplivajo drug na drugega? In kaj se zgodi, ko v tem natančno uravnoteženem svetu kolesje preskoči zobec?
Slavni gozdar nas z najnovejšimi znanstvenimi spoznanji in lastnimi dolgoletnimi opažanji spet pripravi do tega, da strmimo brez besed.

Nihče nam vznemirljivih ugank narave ne zna približati tako dobro kot Peter Wohlleben. Kakšne vzajemne povezave obstajajo med vrstami, živalmi in rastlinami, pa tudi med človekom in naravo? Peter Wohlleben pripoveduje o teh čudovitih prepletih in nam pokaže, kako zavozlano in ranljivo je naše okolje: vse je natančno uravnoteženo in naravnano kot urno kolesje – in še tako majhna sprememba ima lahko nepričakovane ter daljnosežne posledice.

Tako hkratno odmetavanje listja dreves na severni polobli povzroči, da se skupaj z Zemljo vrtimo nekoliko hitreje in se pozimi skrajša dan. Ste kdaj pomislili, da bi neškodljivi deževniki lahko uravnavali število divjih svinj? S tem slastnim zalogajem ščetinarji namreč zaužijejo tudi nevarne ličinke pljučnega črva, ki ogrozijo njihovo zdravje, mladiče pa lahko celo stanejo življenja. Kako usodni so lahko človekovi posegi v krogotoke narave, Peter Wohlleben pojasni s primerom podnebnih sprememb. Drevesa pri tem žal potegnejo kratko, saj potrebujejo več sto let, da pobegnejo pred segrevanjem in se naselijo v hladnejših severnih predelih.

Pred vami je poučna in zanimiva knjiga, ki jo boste prebrali na dušek.


O KNJIGI SO DEJALI:

»Wohllebnove knjige širijo naše zaznavanje sveta.« – Denis Scheck v časniku Tagesspie-gel

»Wohlleben je tolmač, ki znanstvena spoznanja prevaja v naše občutke.« – Tobias Becker v Der Spiegel, Pregled leta 2016


O AVTORJU: Peter Wohlleben, rojen 1964, je že kot otrok želel postati okoljevarstvenik. Študiral je gozdarstvo in je bil več kot dvajset let uradnik na deželnem gozdnem gospodarstvu. Ker je želel uresničiti svoje ekološke sanje, je dal odpoved, tako da danes vodi okolju prijazno gozdarstvo na območju gorovja Eifel. Tam si prizadeva za obnovitev pragozdov. Je gost številnih televizijskih oddaj, pripravlja predavanja in seminarje, poleg tega je avtor številnih knjig, povezanih z gozdom in varovanjem narave. Pri založbi Narava sta izšli tudi njegovi knjigi Skrivno življenje dreves ter Skrivno življenje živali.


RECENZIJA BUKLA:

Kako bi lahko Peter Wohlleben, izjemno uspešen avtor knjig o naravi Skrivno življenje dreves in Skrivno živ ljenje živali, nadgradil svoje dosedanje pisanje? Najbrž s knjigo, v kateri išče in razkriva skrite ali vsaj manj očitne povezave, mreže narave, kot jim pravi sam, med živalskim in rastlinskim svetom. Knjiga Skrivne mreže narave prinaša nekaj daljše in bolj osredotočene zgodbe, v katerih avtor slikovito pokaže, kako so v naravi med seboj povezane živali in rastline (ali pa živali med seboj), s čimer pokaže, da je pisani svet živega v veliko bolj razvidnem naravnem ravnotežju, kot bi si morda mislili na prvi pogled. Reprezentativna je že prva (tudi iz drugih medijev znana) zgodba, v kateri Wohlleben obdela povezavo med prisotnostjo volkov v ameriškem narodnem parku Yellowstone in stanjem tamkajšnje vegetacije, še posebej dreves.

Primer je znan in pomenljiv: ko so iz parka pred deset letji ljudje počasi trebili in potem v tridesetih letih prejšnjega stoletja dokončno iztrebili volkove, se je v naslednjem obdobju dramatično poslabšalo stanje vegetacije predvsem ob rečnih bregovih, za kar so bili med drugim odgovorni jeleni, ki so se na vso moč razmnožili in začeli objedati tudi obrečne drevesne poganjke. Leta 1995 so tako volkove ponovno naselili v parku in posledica so bile dramatične vizualne spremembe samega parka v naslednjem obdobju, saj je volčje krdelo bistveno vplivalo na ekosistem tega prekrasnega narodnega parka. Knjiga (tudi) o tem, kaj se (lahko) zgodi v naravi, če se človek v njej igra urarja z božanskim kompleksom. – Samo Rugelj, Bukla 143

SORODNI IZDELKI

-5 %

18,91  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
-5 %

18,91  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
-7 %

23,16  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
-7 %

27,81  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
-7 %

32,45  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
NOVO

24,90  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
NOVO

34,00  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
-5 %

18,90  + DDV

mojaknjiga-cta-bag-icon-green
Dostava

Večina knjig je na zalogi, zato bodo dostavljene v najkrajšem možnem času.

Varno nakupovanje

Omogočamo varno nakupovanje s kreditnimi karticami in sistemom PayPal.

Želim prejemati novice o novostih, popustih in podobnih marketinških dejavnostih.

Prijava na E-novice

Želim prejemati e-novice o novostih, akcijah, popustih, anketah in podobnih marketinških dejavnostih.