Za vas imamo nova prednaročila odličnih, večkrat nagrajenih knjig. Preverite ponudbo. Izid je predviden za 11. maj.
KOŠARICA
0 kom 0,00 €
Še 50,00 € do brezplačne poštnine
(velja za predračun, kartice, PayPal).
Prijava na novice
Darilni boni
Novo v knjigarni
Prednaročila -20 %
Leposlovje, biografije, zgodovina
Sodobni ljubezenski romani
Zgodovinski ljubezenski romani
Kriminalke, srhljivke, fantastika
Knjižni kompleti
Romani za 4,99 €
Romani za 6,99 €
Narava, živali
Planinski dnevnik Zapisi z gora
Šport, turizem
Zdravje, psihologija
Duhovnost, osebna rast
Priročniki
Kuharice, prehrana
Otroško branje
Mladinsko branje
Zadnji izvodi
Razglednice
Prašički za srečo
NOVICE
Konopljina kuharica
11,90 € 9,31 €
Avtor | Štefani Lesnik in Lucija Zlodej |
---|---|
Format (cm) | 12,5 × 19,5 |
Število strani | 60 |
Vezava | mehka |
Konopljina kuharica – deset presnih in deset kuhanih jedi s semeni industrijske konoplje.
Po sestavi so konopljina semena skoraj popolna hrana. Imajo visoko prehrambne snovi za ljudi in živali, njihova velika prednost pa je, da ne vsebujejo nikakršnih strupenih ali motečih substanc, zato jih lahko uživamo tudi surova.
Neoluščena konopljina semena vežejo nase strupe, zato jih uporabljamo tudi za detoksikacijo in čiščenje telesa.
Konopljina semena ne vsebujejo THC kanabinoida. Prav tako ne vsebujejo glutena, mlečnega sladkorja in ne povzročajo alergij.
Konopljino seme je nepogrešljiva hrana. Vsebuje od 28 do 35 % maščobe, 30 do 35 % ogljikovih hidratov, 20 do 24 % proteinov, 35 % balastnih snovi (neoluščeno seme) in v primerjavi z drugimi živili visoko vsebnost vitamina B (predvsem B1, B2 in B3 ali niacina), vitamin E, kalcij, magnezij, kalij in železo. Ne vsebuje pa holesterina in glutena in je zato lahko prebavljivo.
V zadnjih nekaj letih ponovnega odkrivanja široke uporabnosti konoplje je znanost ugotovila, da konopljino olje vsebuje zelo pomembno gama-linolensko kislino. Konoplja pa je tako rekoč edinstven vir te nenasičene, človeku še kako potrebne maščobne kisline. Njeno seme vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, ki jih naš organizem ne ustvarja, vendar so zanj neobhodno potrebne. Poleg beljakovin so najpomembnejše sestavine konopljinega olja večkrat nenasičena maščobna kislina – linolna kislina (50 do 70 % vseh maščobnih kislin), alfa-linolenska kislina (15 do 25 %) in redko prisotna gama-linolenska kislina (2 do 4 %). Maksimalno razmerje 3 : 1 med maščobno kislino omega-3 in omega-6 uvršča konopljino olje med dragocena naravna olja. Kot edino rastlinsko olje pa konopljino olje vsebuje še maščobno kislino omega-9.
Ta knjiga vam omogoča, da brez posebnega truda uvrstite konopljo v vsaj en obrok.